Τα βραβεία

TA ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 8ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Με την τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας.
Η 8η χρονιά του φεστιβάλ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία εκπληρώνοντας τους στόχους των διοργανωτών ενώ οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 31 ταινίες που διαγωνίστηκαν στο φετινό φεστιβάλ.
Αρκετοί ήταν οι δημιουργοί που επισκέφτηκαν το φεστιβάλ ή έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς το κοινό, το οποίο με την παρουσία του έδειξε πως τα ανεξάρτητα περιφερειακά φεστιβάλ μπορούν να επιτελέσουν ένα σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.
Η θεματική του φετινού φεστιβάλ εστίασε στο περιβάλλον θέλοντας για ακόμα μια χρονιά να αναδείξουμε ένα κοινωνικό ζήτημα όπως αυτό της κλιματικής κρίσης. Προβλήθηκαν θεματικές ταινίες καθώς και το ντοκιμαντέρ του κ. Αυγερόπουλου Γιώργου ‘Μέχρι την τελευταία σταγόνα – Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη’ ενώ πραγματοποιήθηκε και μια ημερίδα με θέμα “Το περιβάλλον μέσα από τις ταινίες τεκμηρίωσης – ντοκιμαντέρ”  υπό την διεύθυνση της κ. Ιωάννας Κωσταρέλλα, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.
Οι παράλληλες δράσεις περιλάμβαναν ακόμα ένα masterclass με τον κ. Παπαδόπουλο Δημήτρη και θέμα την κινηματογραφική εκπαίδευση στα σχολεία.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας έδειξε πως έχει περάσει σε μια νέα εποχή ενώ το 8ο φεστιβάλ ήταν από τα πλέον άρτια που έχουν διοργανωθεί ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας των εθελοντών.
Σημαντική καινοτομία ήταν η δημιουργία QR code και η ψηφοφορία του κοινού μέσω Google forms για να αναδειχθεί η ταινία που κερδίζει το Βραβείο Κοινού!
Η γνωριμία με νέους ταλαντούχους δημιουργούς και τα έργα τους, η στοχοθεσία για ένα πράσινο φεστιβάλ, η κινηματογραφική εκπαίδευση ιδιαίτερα των νέων και η αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία αποτελούν τις βάσεις που έθεσε η φετινή διοργάνωση και γεννά προσδοκίες για τις επόμενες χρονιές.

Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
Αλεξάνδρειας είναι οι εξής:

● ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ – ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΛΤΑ
COURIER
In the room, Ελλάδα, της Γεωργίας Σωτήρχου
Για το τρόπο που χειρίζεται και μας παρουσιάζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα
ανθρώπινων σχέσεων

● ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑΣ – ΧΟΡΗΓΟΣ BLACK LIST
Store policy, Γαλλία, της Sarah Arnold
Για την ιδιαίτερη σκηνοθετική άποψη που μας δείχνει τη δύσκολη θέση της
γυναίκας στη σημερινή απαιτητική και απάνθρωπη αγορά εργασίας

● ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ – ΧΟΡΗΓΟΣ ΠΛΑΤΣΑΣ
Fairyocious, Γαλλία, του Fabien Ara
Για την πρωτότυπη ιδέα του σεναρίου που αναδεικνύει ένα ευαίσθητο θέμα που
συνήθως η κοινωνία μας δεν θέλει να δει.

● ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ – ΧΟΡΗΓΟΣ
ΝΤΑΜΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ INFOLOGY
2030, Γαλλία, του Pierre Dugowson
Η ταινία με δυναμικό τρόπο μέσα από ένα πολύ έξυπνο σενάριο μας δείχνει την
επικείμενη οικολογική καταστροφή που έρχεται αν δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής.

● ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ – Το βραβείο κοινού απονέμεται στην μνήμη του
Στάθη Ανεσίδη από την οικογένειά του
Store policy, Γαλλία, της Sarah Arnold

● ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ
Now that spring is here, Ελλάδα, της Χρηστίνας – Καλλιρρόη Γαρμπή
Γιατί μας παρουσιάζει με μια ιδιαίτερη οπτική το δύσκολο θέμα της
ανθρώπινης ύπαρξης.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Αλεξάνδρειας και την ΚΕΔΑ για την στήριξη τους όλα αυτά τα χρόνια.
Όλους του χορηγούς και τους χορηγούς των βραβείων.
Τους χορηγούς επικοινωνίας αλλά και όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που προβάλλουν τις προσπάθειες μας.
Την συλλογικότητα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ για την συνεργασία πάνω στα θέματα περιβάλλοντος.
Την κα Σταννέλου Ιωάννα , που εμπνεύστηκε και φέτος τα τόσο ιδιαίτερα αναμνηστικά μας.
Τον κ. Ιγνατιάδη Δομήνικο σκηνοθέτη του trailer και τους κ. Θάνο Λυμπερόπουλο και Βασίλη Καμινάρη που βοήθησαν για την δημιουργία του.
Τον κ. Σύμο Παπαδόπουλο και την κα Ντελιοπούλου Κατερίνα για την φωτογραφική κάλυψη του φεστιβάλ.
Την κα Μπεντίλα Ελένη για το υπέροχο φόρεμα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Τον κ. Βαγενά Βασίλη και το κατάστημα EXPERT για την τεχνική υποστήριξη.
Τις αδερφές Βετσόπουλου για την παραχώρηση του χώρου.
Την ΕΣΤΙΑ Ρουμλουκιωτών.
Το κατάστημα VODAFONE Αλεξάνδρειας.
Τον Dj Mpelafon Man για την συμμετοχή του αφιλοκερδώς στο party λήξης.
Όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν για με την ψυχή τους για την επιτυχία του φεστιβάλ.
Ευχόμαστε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου!!

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας
Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 7ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ
 Με μια όμορφη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας έπεσε η αυλαία του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας υπό τους ήχους και τις μουσικές του Θάνου Μικρούτσικου σε μια συναυλία με το μουσικό σχήμα ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ και τους Γελαράκη Γιώργο και Μάγδα Πένσου.

Στην τελετή ανακοινώθηκαν τα βραβεία όπως αυτά επιλέχτηκαν από την κριτική επιτροπή και το κοινό.

Θυμίζουμε πως η κριτική επιτροπή αποτελούταν από τους Βλαχογιάννη Ιφιγένεια , Ζερβουδάκη Δημήτρη , Λιάκου Άντα , Φλωράκη Ηλία, Matthew Pateman.

Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας

Split Apart / Διαχωρισμός – Ελλάδα

Σκηνοθεσία Ζίνα Παπαδοπούλου, Πέτρος Παπαδόπουλος

Χορηγός Βραβείου ΕΛΤΑ COURIER/ Μπεντίλα Γεωργία

“Η ταινία Split Apart είναι άρτια τεχνικά (κινηματογράφηση, ειδικά εφέ, μοντάζ, ήχος), έχει ωραίες ερμηνείες και μας άρεσε το θέμα που διαπραγματεύεται”

Στην βράβευση παρευρέθηκε η σκηνοθέτης της ταινίας κα Παπαδοπούλου Ζίνα και ευχαρίστησε τους συντελεστές του φεστιβάλ για την διοργάνωση.

 

Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας

Rebel / Ο Επαναστάτης – Καναδάς

Σκηνοθεσία Πιέρ-Φιλίπ Σεβινύ

Χορηγός Vafa Grocery Store/ Βάφα Χριστίδου

«Την προτιμήσαμε  για το αισιόδοξο μήνυμα που αφήνει στο τέλος – έστω και αμυδρά – και για το θέμα της συνολικά. Είναι άρτια τεχνικά, έχει πολύ καλές ερμηνείες (και από παιδιά τόσο μικρής ηλικίας) και η ιστορία που αφηγείται είναι γροθιά στο στομάχι. Μέσα από βλέμματα, εκφράσεις και κινήσεις καταφέρνει να μεταδώσει στο θεατή τα συναισθήματα του μικρού πρωταγωνιστή και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος- ως την λύτρωση.»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας έστειλε το δικό του βίντεομήνυμα προς τους συντελεστές δηλώνοντας πως τον εντυπωσιάζει ότι το μήνυμα της ταινίας τους φτάνει μέχρι την άλλη άκρη του Ωκεανού.

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου

A world free of crisis / Ένας κόσμος δίχως κρίση- Γαλλία

Σκηνοθεσία Τέντ Χάρντυ Καρνάκ

Χορηγός Vafa Grocery Store/ Βάφα Χριστίδου

«Μια ιστορία που κρατά το ενδιαφέρον, προσεγγίζει το θέμα με σαφήνεια, αλλά και πρωτοτυπία. Φέτος είδαμε πολλές καλές ιστορίες. Το World free of crisis, ξεχώρισε όμως για την ισορροπία του στο αλληγορικό θέμα του, τους συμβολισμούς, το χιούμορ αλλά και την ιδιαίτερη απόδοσή του. Χωρίς αφηγηματικά κενά και υπερβολές, μας οδηγεί σε μια φανταστική ιστορία ενός κόσμου που δεν απέχουμε πολύ, αν δεν τον ζούμε ήδη, αλλά και με μια αισιόδοξη πινελιά, ότι ο κόσμος αυτός μπορεί να αλλάξει.»

Βραβείο Καλύτερης παρουσίασης ταινίας

Iro / he.ro:/ Ηρώ – Ελλάδα

Σκηνοθεσία Αλέξης Κούκιας Παντελής

Χορηγός Edge Hill University

Οι φοιτητές του τμήματος δημιουργικών τεχνών του Edge Hill University απονέμουν το βραβείο καλύτερης παρουσίασης ταινίας στο 7ο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αλεξάνδρειας.

«Επιλέξαμε την ταινία Ηρώ για το Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης του Edge Hill  καθώς μας άρεσε η λεπτομερής παρουσίαση και θεωρούμε ότι είναι μια ακριβής αναπαράσταση μιας πραγματικά υπέροχης ταινίας. Η αφίσα είναι φωτεινή και εντυπωσιακή και παρουσιάζει με ωραίο τρόπο τα υπέροχα γραφικά της ταινίας. Το κείμενο είναι επίσης καλά οργανωμένο και είναι ωραίο να βλέπουμε ελληνικά και αγγλικά μαζί χωρίς να φαίνεται πολύ «μπερδεμένο». Μας αρέσει ιδιαίτερα ότι η ταινία κρύβει μια προσωπική ιστορία πίσω από αυτήν και εξηγείται στη δήλωση του σκηνοθέτη, καθώς αυτό φέρνει ένα άλλο επίπεδο ανθρωπότητας και συναισθήματος στην ταινία, επιτρέποντας μια βαθύτερη σύνδεση με το κοινό. Η ταινία, μαζί με την παρουσίασή της, είναι ένα γλυκόπικρο συναισθηματικό ταξίδι για το κοινό.»

Βραβείο Κοινού

Pile Poil / Στοίβες Μαλλιών – Γαλλια

Σκηνοθεσία Λοριάν Εσκάφρε και Ιβόνικ Μιούλερ

Το Βραβείο Κοινού απονέμεται στην μνήμη του σινεφίλ συμπολίτη μας Στάθη Ανεσίδη από την οικογένεια του ενώ στην τελετή λήξης μίλησε ο κος Ανεσίδης Νίκος εκ μέρους της οικογένειας.