Τα βραβεία

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 6ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ
 
Η κριτική επιτροπή του 6ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας είδε και αξιολόγησε τις 52 ταινίες που συμμετείχαν στο φετινό φεστιβάλ. Κατά γενική ομολογία όλες οι ταινίες διακρίθηκαν για το υψηλό επίπεδο παραγωγής και την αρτιότητα των τεχνικών προδιαγραφών αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια από κριτές και θεατές.
 

Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας

Anna, του Dekel Berenson, Ηνωμένο Βασίλειο 2019

Η ταινία απεικονίζει τις μεταπολεμικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στην Ουκρανία της Ανατολικής Ευρώπης, ειδικά τις δυσκολίες των γυναικών στην καθημερινή ζωή. Η φτώχεια, η διαφθορά, οι μονογονεϊκές οικογένειες, η μοναξιά, ο σεξισμός και η εκμετάλλευση των γυναικών από τους άνδρες απεικονίζονται στην ταινία, ενώ ο κύριος χαρακτήρας της Άννας προσπαθεί να διατηρήσει την οικογενειακή αξιοπρέπεια και να προχωρήσει προς τα εμπρός αναζητώντας μια καλύτερη ζωή με την κόρη της. Η ταινία έχει εξαιρετική σκηνοθεσία, φωτογραφία και κινηματογράφηση, και έστω και εάν αφηγείται μια θλιβερή ιστορία χρησιμοποιεί αποτελεσματικές δόσεις χιούμορ που θυμίζει Άκι Καουρισμάκι. Ενώ η διάρκεια της ταινίας είναι μόλις 15 λεπτά, δίνει στους θεατές την εντύπωση μιας ολοκληρωμένης ταινίας μεγάλου μήκους.

Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας

Balsamon, της Έφης Σιαλευρή, Ελλάδα 2019

Μια ταινία με έναν τίτλο που προκαλεί άμεσα το ενδιαφέρον του θεατή να την παρακολουθήσει. Το «βάλσαμο» της μουσικής είναι γνωστό πόσο θεραπευτικό είναι στις βαθύτερες εκδηλώσεις του ανθρώπου εδώ και χρόνια, σε όλους τους πολιτισμούς. Στην ταινία διακρίνεται καθαρά η θεραπευτική της ιδιότητα ως μέσο έκφρασης, επικοινωνίας, διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Το δυνατό σημείο της ταινίας είναι ότι καταφέρνει να παρασύρει το θεατή σε έναν όμορφο κόσμο γεμάτο ελπίδα και αισιοδοξία. Η ζωή τραβάει την ανηφόρα, αλλά η τέχνη και η μουσική «παρηγορεί». Ένα νέο ζευγάρι στήνει ένα όμορφο σπιτικό σε ένα ελληνικό νησί παραμερίζοντας δυσκολίες και άγχη με οδηγό τη μουσική κοντά στη φύση και στην τέχνη. Φωτεινά σκηνικά, ηλιόλουστα τοπία, νέοι πρωταγωνιστές με όνειρα γεμάτα μουσική. Το «βάλσαμο» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια εξόχως εξαιρετική καλλιτεχνική αναπαράσταση μιας πραγματικότητας, πετυχαίνοντας την αισθητική απόλαυση του θεατή.

Εύφημος Μνεία

The Quiet, του Radheya Jegatheva, Αυστραλία 2019

Δυνατές εικόνες με ευφάνταστα εφέ και μουσική, μια αφήγηση για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που τρομάζει γιατί είναι η ρεαλιστική απεικόνιση της ψυχής. Μιας ψυχής που τρέμει για το αύριο, τρέμει να αντικρύσει τον άνθρωπο, επιμένοντας στη σιωπή. Ποια είναι η σχέση της σιωπής με την ησυχία; Τι είναι ησυχία; Η εσωτερική αναζήτηση, η παιδική ηλικία, η δόξα, το χρήμα, ο θάνατος. Ποια είναι η ευτυχία; Μήπως κρύβεται στα αστέρια; Μια δραματική αφήγηση σε ένα αριστοτεχνικό animation που συναρπάζει!

Βραβείο Κοινού

Sticker, του Gerogi M. Unkovski, Βόρεια Μακεδονία, 2019

Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια ανανέωσης της ταξινόμησης του αυτοκινήτου του, ο Ντεζάν πέφτει σε μια γραφειοκρατική παγίδα που δοκιμάζει την αποφασιστικότητά του να είναι υπεύθυνος πατέρας.